Jūrmala Jazz. Sebastian Studnitzky trio.

Jūrmala Jazz. Sebastian Studnitzky trio

 Sebastiana Studņicka (Sebastian Studnitzky) muzikālos ceļojumus allaž raksturo trīs nozīmīgākās jomas – džezs, klasiskā mūzika un elektroniskā mūzika. Ar „MEMENTO” – orķestra pieredzi – viņš šarmanti kodolīgā manierē iepazīstina klausītājus ar savu daudzpusīgo un stilistiski atvērto dabu. Uzstādamies kopā ar stīgu kvartetu vai kamerorķestri un viesiem, viņš godina aizraujošo un saviļņojošo trompetes un klavieru muzikālo ceļojumu. Viņa nepārspējamajā mūzikā katrai notij ir sava vieta. Izpildītāja sniegums ir detalizēts, minimāls un caurskatāms, tomēr tam piemīts emocionāls dziļums, kas reizē ir arī vienreizēji personisks. Šis atšķirīgais skanējums patīkami atšķir Sebastianu Studņicki no tipiskajiem klasiskās mūzikas/džeza jauktā stila pārstāvjiem. Pārāk skarbs popmūzikai, pārāk emocionāls klasiskam džezam, pārāk krāšņs elektroniskajai mūzikai, turklāt viņa ritmiskumam ir maz kopīga ar avangardu ─ viņš ir radījis kaut ko, kas ir atsvaidzinoši jauns.

Vadošie vācu laikraksti par Sebastian Studņicki raksta:

„Sebastians Studņickis ir augstas klases estēts... Klausoties viņa izpildījumā, jūs vēlēsieties, lai šī mierīgā un vienkāršā kamermūzika turpinātos vēl un vēl.”

(„Frankfurter Allgemeine Zeitung”)

„Viņa kompozīcijas ir plūstošas. Tām ir nepieciešams īpaši dzirdīgs klausītājs. Savā mierā tās spēj pilnībā piepildīt telpu jau ar pašām pirmajām notīm. Tās iezogas dziļi klausītāja dvēselē un rada rezonansi – smalku un maigu.”

(„Schwäbische Zeitung”)

 Sebastians Studņickis jau ir starptautiski atzīts augstākās klases izpildītājs, kurš lieliski pārvalda gan trompeti, gan klavieres. Tikai daži viņa paaudzes instrumentālisti ir uzstājušies tik daudzos klubos un festivālos visā pasaulē. Viņš ir uzstājies kopā ar tādiem ievērojamiem mūzikas pasaules pārstāvjiem kā Nilsa Landgrēna (Nils Landgren) „Funk Unit”,  „Jazzanova”, „Mezzoforte” un Volfgangs Hafners (Wolfgang Haffner). Nesen viņš piedalījās kopīgos ierakstos ar Nilsa Landgrēna „Funk Unit”, „Jazzanova”, Volfgangu Hafneru, „Nightmares On Wax”, Moricu fon Osvaldu (Moritz von Oswald), „Mezzoforte” un Dominiku Milleru (Dominic Miller). 2012. gadā viņš izveidoja „Contemplate” – savu ierakstu kompāniju un mūziķu tīklu. 2014. gadā viņš lika pamatus festivālam „XJAZZ” Berlīnē un kļuva par tā muzikālo vadītāju. Drīz vien festivāls kļuva par lielāko Berlīnes džeza festivālu un vācu džeza pasauli apgrieza kājām gaisā. Kopš 2014. gada septembra Sebastians Studņickis ir Drēzdenes Mūzikas universitātes profesors. Vācijas Mūzikas asociācija „Bundesverband Musikindustrie”, godinot Sebastiana Studņicka darbu, pasniedza viņam balvu „ECHO Jazz 2015”.

Koncerta skanējumu papildinās izcili stīgu instrumentālisti, kas apvienojušies “Sinfonietta Rīga” stīgu kvartetā – drosmīgākajā stīgu kvartetā Latvijā, kas ir gatavs eksperimentēt un nebaidās no visa jaunā, kurā ir gatavs ieklausīties un atklāt to sev un saviem klausītājiem. No mūžam dzīvas klasikas līdz svaigiem jauno meistaru darbiem un pavisam neakadēmiskam repertuāram, no islandiešu rūnu tekstu ieskandināšanas līdz elektrisko insektu spietam Vjetnamas naktī. Viņiem patīk ļauties jaunā meklējumiem arī kopā ar skatuves domubiedriem. Kvartets ticis nominēts Lielajai mūzikas balvai kategorijā Gada debija 2007. Kolektīvs uzstājies daudzviet Latvijā, pirmatskaņojis A. Dzenīša, M. Einfeldes, R. Kalsona, S. Mences, R. Tigula, R. Zaļupes u.c. latviešu komponistu jaundarbus, kā arī sniedzis koncertus Austrijā, Igaunijā, Polijā un Portugālē.

Īpaši atzīmējami klausītāju un mūzikas kritiķu nesenā pagātnē atzinību izpelnījušies koncerti Pēterbaznīcā un Kaņepes Kultūras centrā ar Franča Šūberta mūziku, kā arī piedalīšanās Latvijas kultūras dzīves ainā par novitāti uzskatāmajā mūsdienu baleta izrādē “Vārna”.

 Koncertā muzicēs:

Sebastians Studņickis – trompete, klavieres

Pauls Klēbers (Paul Kleber) – bass

Tims Sarhans (Tim Sarhan) – bungas

 “Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets:

Kristiāna Šīrante - I vijole

Agnese Kanniņa-Liepiņa - II vijole

Artūrs Gailis - alts

Kārlis Klotiņš - čells

 Skaņu inženieris Jonass Hincs (Jonas Hinz)

 Koncertprogrammā "MEMENTO" grupas līdera un komponista Sebastiana Studņicka oriģinālkompozīcijas.

 
Нет предстоящих мероприятий