ZELTA MASKA / KAFEJNĪCA IDIOTS,teātris Balets Maskava, Maskava

Teātris “Balets Maskava”, Maskava

"KAFEJNĪCA IDIOTS"

Pēc F. Dostojevska romāna "Idiots" motīviem

Mūzika: Niks Berčs un pagājušā gadsimta šlāgeri

Iestudējums: Aleksandrs Pepeļajevs

Mākslinieks un kostīmu makslinieks: Sergejs Ilarionovs

Gaismu mākslinieks: Andrejs Rebrovs

 2016.gada “Zelta Maska” balva – “Labākā mūsdienu dejas izrāde”.

Nominācijas balvām: “Labākais baletmeistara/horeogrāfa darbs”, “Labākais mākslinieka darbs muzikālajā teātrī”, “Labākais kostīmu mākslinieka darbs muzikālajā teātrī”. Izrāde ir 2017. gada festivāla “Zelta Maskaprogrammas Russian Casedalībniece.

Mēs negribam un nevaram izrādē izklāstīt Dostojevska romānu “Idiots”, tā būtu bezjēdzīga nodarbe. Teātrī mēs tik un tā nevaram neko izskaidrot. Mēs varam nospēlēt sižetu, un tad būs skaidrs, ka tie-un-tie varoņi ir izdarījuši to-un-to. Taču ne jau tekstā notiek svarīgākais.

Tāpēc “Kafejnīca Idiots” nav pārstāsts un nav arī centieni traktēt Dostojevski. Tās ir domas par domām. Mēģinājums reflektēt par romāna gaisotni un tām jūtām, kuras ņem virsroku pār varoņiem. Taču romāna saturu no mūsu izrādes jūs neuzzināsiet.

Par ko tad ir izrāde? Varu pateikt, ka tā ir par to, kā cilvēks moka pats sevi, kā pats nogriež savu laimi. Taču tās visas ir tukšas frāzes. Es gribu, lai šīs izjūtas skatītājam rodas patstāvīgi. Lai skatītāji aiziet no izrādes ar neatrisinātu domu un emociju kamolu. Ar tādu pēcefektu, it kā jūs būtu ilgi skatījušies uz spilgtu ekrānu un tad aizvērtu acis – bet redzokļos joprojām turpinātu mirgot balti plankumi.

Aleksandrs Pepeļajevs

 
Nav gaidāmo pasākumu