Jūrmala Jazz. Aaron Diehl Trio

 

“Ārons Djēls ir uzlecoša džeza klavieru zvaigzne ar tik individuālām talanta iezīmēm, ka kādudien arī viņš sniegs savu ieguldījumu džeza tradīcijās. Man ir bijusi tā iespēja redzēt Djēla brīnumaino talantu dažādos pasākumos. Un ticiet man – ja viņš tēmētu uz slavas lauriem, tos iegūt viņam tikpat viegli kā noraut ābolu no ābeles”

/NY Daily News/

 “Atjautīgs, jauns pianists ar izsmalcinātu izvēli džeza tradīcijās”

 /NY Times/

 “Nevainojami nospēlēta mūzika, kuru rada dzīvīga, responsīva grupa, un kopumā šis ir iespaidīgs priekšnesums – rūpīgi plānots un drīzāk būvēts kā solokoncerts (nevis džeza priekšnesums) atjautīgam, izglītotam pianistam, kurš vada kvartetu”

 /London Jazz News/

 “Viņš tālu tiks. Viņš būs viens no tiem ievērojamajiem”

 /Džeza mūzikas leģenda, saksofonists Benijs Golsons/

 Pianists Ārons Djēls (Aaron Diehl) ir viens no pasaulē pieprasītākajiem džeza virtuoziem, kurš nodrošina nemainīgi labu sniegumu; The New York Times viņa priekšnesumus raksturo vārdiem “melodiska precizitāte, harmoniska erudīcija un eleganta atturība.” Djēla rūpīgi pārdomātās uzstāšanās, kopdarbi un kompozīcijas ir ievērības cienīgs spēks mūsdienu paaudzes džezā, aizsākot jaunas, atšķirīgas tradīcijas un ienesot svaigas meistarības vēsmas.

 Pēdējos gados Ārona Djēla svarīgākie uzdevumi ietvēruši džeza mūzikas direktora amatu New Orleans Songbook koncertsērijā Linkolna Centrā, uzstāšanos Bruklinas Mūzikas akadēmijas Filipa Glāsa Etudes pirmizrādē Ņujorkā, sadarbību ar Spānijas flamenko ģitāristu Dani Demoronu izrādē Flamenco Meets Jazz (kuru producējis Savannah Music Festival un Flamenco Festival), un došanos tūrē pa ASV un Eiropu kopā ar Grammy balvai nominēto džeza dziedātāju Sesilu Maklorinu Salvanti (Cécile McLorin Salvant). Salvantes un Djēla trio kopā ar basistu Polu Sikaivu (Paul Sikivie) un bundzinieku Lourensu Lezersu (Lawrence Leathers) viesojušies tādās vietās kā Volta Disneja koncertzāle (Lošandželosā, Kalifornijā), Jazz in Marcian pasākumā (Marsjaka, Francija), Ņūportas Džeza festivālā (Ņūportā, Rodailendā), Ziemeļjūras Džeza festivālā (Roterdamā, Nīderlandē), Stambulas Džeza festivālā (Stambulā, Turcijā), Ronija Skota džeza klubā (Londonā, Anglijā) un La Cigale teātrī (Parīzē, Francijā).

 Djēla pēdējais albums Space, Time, Continuum, kuru izdevusi Mack Avenue Records, izceļ paaudžu māksliniecisko sadarbību. Radot džeza valodu kā laika plūsmu, kas vieno māksliniekus, albūms ietver NEA džeza meistara - tenora saksofonista Benija Golsona (Benny Golson) un Djūka Elingtona (Duke Ellington) orķestra bijušā audzēkņa baritona saksofonista Džo Temperleja (Joe Temperley) priekšnesumus līdzās citam Djēla veidotajam trio ar bundzinieku Kvinsiju Devisu (Quincy Davis) un basistu Deividu Vongu (David Wong). Lielākā daļa albuma sastāv no Djēla oriģinālajām kompozīcijām. Tituldziesmas, kurā piedalās vokāliste Šarenē Veida (Charenee Wade), līdzautore ir Sesila Maklorina Salvante (Cécile McLorin Salvant).

 The Bespoke Man’s Narrative (2013), Djēla debijas albums JazzWeek džeza topā ierindojās 1. vietā, un JazzTimes to slavināja par “precizitātes un pabeigtības” sajūtas radīšanu, kā arī par “godīgas mūzikas radīšanu, kas liek klausīties to vēl un vēl, lai katru reizi atklātu arvien jaunus brīnumus” (KCRW). Live at the Players (2010) piedalījās abi viņa trio: Kvinsijs Deiviss (Quincy Davis) un Deivids Vongs (David Wong), kā arī Pols Sikaivs (Paul Sikivie) un Lourens Lezers (Lawrence

Leathers). Viņa pirmais solo albums Live at Caramoor (2008) ir Caramoor festivāla koncerta ieraksts.

 Djēla nesenākie sadarbības partneri – starptautiski atzīti mākslinieki un ansambļi – ietver Varenu Volfu (Warren Wolf), Levu Tabakinu (Lew Tabackin), Metu Vilsonu (Matt Wilson), Vaiklifu Gordonu (Wycliffe Gordon), Vintonu Marsalisu (Wynton

Marsalis) un viņa septetu, kā arī Jazz at Lincoln Center orķestri. Kā Monterejas Džeza festivāla komisijas mākslinieks 2014. gadā Djēls kļuva par vienu no jaunākajiem māksliniekiem, kas saņēmis šo pagodinājumu, un sacerēja skaņdarbu Three Streams of  Expression, veltītu pianistam un komponistam Džonam Levisam (John Lewis). 2013. gadā viņš saņēma arī Džeza žurnālistu asociācijas apbalvojumu “Jaunais, uzlecošais mākslinieks”, bet 2012. gadā Académie du Jazz Prix du Jazz Clasique apbalvojumu par viņa albumu Live at the Players. 2011. gadā viņš ieguva Amerikas Pianistu asociācijas Cole Porter Fellowship apbalvojumu. Veicinot jauno džeza mākslinieku un sabiedrības attīstību, Djēls strādāja par māksliniecisko direktoru talantu fabrikā Catskill Jazz Factory.

 Ārons Djēls absolvējis Džuljarda mūzikas skolu, kur mācījās kopā ar Keniju Barronu, Ēriku Rīdu un Oksanu Jablonskaju. Dzīvojot Hārlemā, no tūrēm un mūzikas ierakstiem brīvajā laikā viņš vada savu laiku debesīs. Djēls ir licencēts pilots, un viena no viņa iemīļotākajām lidmašīnām ir Beechcraft Bonanza.

 

 
Nav gaidāmo pasākumu