Brīvdienu mūzika: Vestards Šimkus.

 

2017. gadā Dzintaru koncertzāle klausītājiem piedāvā jaunu un demokrātisku koncertu ciklu “Brīvdienu mūzika”. Šajos koncertos tiks gaidītas ģimenes, jaunieši vai seniori, kas vēlas apmeklēt koncertu dienas gaišajā laikā, apvienojot to ar jauku pastaigu gar jūru un nesteidzīgu brīvdienu maltīti jaunajā Dzintaru koncertzāles restorānā Maestro.

 Koncertu vadītāja lomā iejutīsies atraktīvais, publikas un koristu iemīļotais diriģents Jānis Ozols. Viņš koncertus iecerējis kā sarunu ar māksliniekiem par mūziku un dzīvi. “Gaidu “Brīvdienu mūzikas” koncertus ar neviltotu prieku un cerībām, ka varēsim ieinteresēt tos klausītājus, kuri varbūt ikdienā nav tik bieži koncertu apmeklētāji. Ļoti labi apzinos, ka ne visi ir spējīgi noklausīties divdaļīgu koncertu un ne visi klausītāji spēj izanalizēt muzikālās nianses, kuras izpildītājs cenšas atskaņot un domāju, ka tas bieži vien nemaz nav svarīgākais. Svarīgi ir izbaudīt, sajust, aizmirsties un atslēgt ikdienas rūpju režīmu. Šajos koncertos mēs runāsim ar māksliniekiem, iepazīsim viņus arī kā cilvēkus, apspriedīsim pa kādai aktualitātei un, protams, baudīsim izcilu mūziku nepiespiestā atmosfērā!”

Vestards Šimkus ir vairāku starptautisku konkursu laureāts – Grand Prix un I vietas ieguvējs F. Šopēna Starptautiskajā jauno izpildītāju konkursā Polijā (1996), I vietas ieguvējs Marijas Kanalsas 55. konkursā Barselonā (2009), kā arī 5. Bādkisingenes klavieru olimpiādē (2007). Starptautisku uzmanību pianists pievērsis, sadarbojoties ar BBC filharmonisko orķestri, Birmingemas simfonisko un Francijas Nacionālo orķestri, Ziemeļvācijas Radio simfonisko orķestri, ''Kremerata Baltica'' u.c. Viņš koncertējis tādās ievērojamās vietās kā Vīnes un Berlīnes ''Konzerthaus'', Tokijas opera, Olivjē Mesiāna zāle Francijas Radionamā, Bervalda zāle, Stokholmas ''Konserthuset'', Prāgas ''Rudolfinum'', Barselonas ''Palau de Musica'', Šanhajas ''Oriental Art Centre'' un Amsterdamas ''Concertgebouw''. Radoši veiksmīga sadarbība pianistam veidojusies ar daudziem ievērojamiem diriģentiem, kuru vidū īpaši jāatzīmē Lourenss Fosters, Andris Nelsons, Vasilijs Sinaiskis, Karels Marks Šišons, Teodors Kurenciss un Pāvo Jervi; pēdējais no minētajiem pianistu raksturojis kā fenomenālu mākslinieku. Solo un kamermūzikas programmas Vestards Šimkus sniedzis Eiropā, Japānā, Ķīnā un Tuvajos Austrumos, arī Kanādā, Krievijā un Amerikas Savienotajās Valstīs.

Par sniegumu koncertos, kas tika veltīti Friderika Šopēna 200. jubilejai, Vestards Šimkus saņēmis Polijas Zelta ordeni. Viņš ir arī Igaunijas “Baltās zvaigznes” ordeņa kavalieris, Reingavas mūzikas festivāla balvas ''Förderpreis des Rheingau Musik Festivals'' (2014), kā arī Lielās Mūzikas balvas (2002, 2009) un Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas (2010) ieguvējs.
Vestards Šimkus ir arī komponists – divu klavierkoncertu, kinomūzikas, kamerdarbu un klaviermūzikas skaņdarbu autors; viņa kompozīcijas izdod vācu prestižais apgāds ''SCHOTT Music & Media''. Savukārt pēdējos trīs no jau astoņiem soloalbumiem klajā laidis ierakstu nams ''ARS Production''.

 
Nav gaidāmo pasākumu