LNSO KINOKONCERTS

Piektdien, 21. aprīlī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē
LNSO kinokoncerts
Daumants KALNIŅŠ, baritons
Diriģents Ainārs RUBIĶIS
Programmā:
Juris KARLSONS “Jāzepa vīzijas”
Žana EPŠTEINA filma "Ašeru nama gals" (1928)
Pirms kādiem četriem tūkstošiem gadu Jāzeps gāja pa Ēģiptes smiltīm, un daudz, daudz vēlāk tos pašus ceļus mina Juris Karlsons, un bija jau minis 80. gadu sākumā, kad Dailē rādīja Raiņa “Jāzepu un viņa brāļus”, un no šīs izrādes mūzikas daždesmit gadu vēlāk izauga “Jāzepa vīzijas” – opuss, pilns tālīnu noslēpumu un zvaigžņotas mirdzas. Koncerta otrajā daļā – Edgara Alana Po šausmu stāsts par Ašeru nama galu, ko melnbaltās gaismēnās iespaidīgi un baisi licis franču kinoimpresionists Žans Epšteins.

Filma “Ašeru nama gals (The Fall of the House of Usher angļu val.; La chute de maison Usher – franču val.), kas veidota pēc Edgara Alana Po tāda paša nosaukuma šausmu stāsta, ir 1928. gadā uzņemta kinolente, kuras režisors ir franču kinoimpresionists Žans Epšteins. Scenāriju kopā ar režisoru rakstījis slavenais kinomākslinieks Luiss Bunjuels.

Filma stāsta par ceļotāju, kas ierodas Ašeru namā un tajā sastopas ar brāli un māsu – Roderiku un Madlēnu Ašeriem, kuru dzīvi ietekmējis mistisks ģimenes lāsts: Roderika maņas ir pārlieku asas, savukārt Madlēna cieš no mentālas slimības. Visa ciemiņa uzturēšanās laika gaitā lāsts arvien pieņemas spēkā, līdz sasniedz kulmināciju.

Filmas muzikālais pavadījums tiek veidots, vienā partitūrā apvienojot dažādu franču komponistu mūziku – no baroka meistara Žana Filipa Ramo līdz Klodam Debisī un Ērikam Satī – īsteniem 20. gadsimta sākuma muzikālās paradigmas apvērsuma izraisītājiem.

 
Nav gaidāmo pasākumu