Valmieras vasaras festivāls. PURVA BRIDĒJS

Audiāla instalācija koncerta formā

PURVA BRIDĒJS. CILTSKOKS.

/ Norises vieta - Sajūtu parks, līkā liepa pļavā pie Gaujas, Valmiera /

Izrāde notiek paralēli bērnu izrāžu programmai! Skolēniem, studentiem, pensionāriem, invalīdiem, pirmsskolas vecuma bērniem - 50%

Izrādi veido – komponists Kristaps Pētersons (Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris)

Skaņu režisors – Tālis Timrots

Izrādes ierakstā piedalās aktieri un dziedātāji – Ieva Puķe (Valmieras drāmas teātris), Armands Siliņš (Latvijas Nacionālā Opera un Balets), Svetlana Bless, Ivo Martinsons, Januss Johansons, Aigars Vilims, Skaidrīte Putniņa, Ilze Lieckalniņa, Aigars Apinis, Tālivaldis Lasmanis, Dace Everss (Valmieras drāmas teātris), Ieva Parša (Latvijas Nacionālā Opera un Balets), Agate Burkina, Dace Strautmane (Latvijas Radio koris), Kristaps Pētersons (Kremerata Baltica), Varis Piņķis (Jaunais Rīgas teātris), Jēkabs Piņķis, Jēkabs Nīmanis, kā arī instrumentālisti: basa flauta, tenora blokflauta, tenora visla - Andis Klučnieks (orķestris "Rīga"), angļu rags - Egils Upatnieks, fagots - Jānis Semjonovs, flīgelhorns -  Jānis Porietis, bastrombons, tuba - Artūrs Bērziņš, arfa - Ieva Šablovska, baroka alts - Līga Pētersone, viola da gamba - Ainārs Paukšēns (Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris), mežrags - Guntis Kronītis(Latvijas Nacionālā opera un balets), vijole - Madara Pētersone, alts - Santa Vižine, kontrabass, akustiskā ģitāra, taustiņinstrumenti un idiofonie instrumenti - Kristaps Pētersons (Kremerata Baltica), čells - Ēriks Krišfelds (Liepājas Simfoniskais orķestris), brīvmākslinieki: bungas - Kaspars Kurdeko, kokle - Anda Eglīte, pozitīvs - Uģis Krišjānis, akordeons - Kaspars Gulbis, baroka vijole - Vitālijs Šestakovs, klarnete, basklarnete, tenora saksofons - Jēkabs Nīmanis. Ieraksta skaņu režisori Emīls Zilberts (Valmieras drāmas teātris) un Tālis Timrots (Mint studija Rīgā).

Valmierā Gaujas Stāvajos krastos komponists Kristaps Pētersons kopā ar radošo komandu veidos skaņas izrādi pēc Rūdolfa Blaumaņa noveles „Purva bridējs”. Tās pamatā -  elektroakustisks skaņdarbs, kura centrā būs cilvēku balsis no solo līdz korim dažādās nokrāsās, savukārt perifēriju veidos vides trokšņi.

Komponists Kristaps Pētersons: „Lasot Blaumani, šķiet, ka tur runā mani senči. Runā skaidri un saprotami. Nedaudz citādākā valodā, tomēr par tām pašām lietām, kuras ietiecas arī mūsdienās. Ir nepārprotami, ka esmu ar viņiem saistīts. Viņu runas intonācijas ir melodiskas, viņu runas ritma spēks suģestē un ievelk sevī. Un tās ir būtiskas lietas, par kurām runā Blaumanis – piemēram, par mīlestību, nodevību, gribasspēku. Un tie notikumi, kuros šīs lietas ievērptas, ir svarīgi – kaut vai saderināšanās ar nemīlētu cilvēku. Audiālajā instalācijā kopā ar aktieriem un dziedātājiem mēģināšu to materializēt. Ļoti precīzi un uzmanīgi – vārds vārdā. Netiks likts klāt nekas cits kā vien vides skaņas – tās, kuras Blaumanis pats ir ierakstījis savā darbā. Un dziedājumi, jo Blaumaņa teksts skan un ir sajūta, ka tā frekvence, kurāPurva bridēja stāsts kļūst par sonāti, palīdzēs aizmest tiltu no tiem uz šiem laikiem”.

 
Nav gaidāmo pasākumu