19. Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls – Karnevāls

Jelgavas pilsēta aicina piedzīvot Baltijā vērienīgāko ziemas notikumu - Starptautisko Ledus skulptūru festivālu, kurš pilsētā norisināsies jau deviņpadsmito reizi. Ledus mākslas darbus par festivāla tēmu “Karnevāls” veidos 32 profesionāli tēlnieki no astoņām valstīm. Taps ne tikai konkursa darbi, bet arī dažādi ledus mākslas objekti - ledus bārs, demo skulptūras un foto skulptūras.

Februāris pasaulē ir karnevālu, jautrības un svinību laiks, ko Latvijā vislabāk varēs sajust Jelgavā, kur no 10. līdz 12. februārim norisināsies 19. Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls ar tēmu “Karnevāls”. Ledus mākslas darbus veidos 32 profesionāli tēlnieki no astoņām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Itālijas, Turcijas, Krievijas, Mongolijas, Portugāles un Īrijas.

 Mākslinieki konkursā piedalās divās kategorijās: individuālā skulptūra un komandas skulptūra. Festivāla laikā kopumā taps 45 konkursa skulptūras – 30 mazās (individuālās) un 15 lielās (komandu) –, kā arī papildus tiks veidotas vairākas foto skulptūras un Koskenkorva ledus bārs. 

Festivāls šo 19 gadu laikā Jelgavu ir iezīmējis pasaules lielāko ledus skulptūru festivālu kartē. Ik gadu Starptautiskā Sniega un ledus skulptūru asociācija (International Association of Snow and Ice Sculpture) apkopo lielākos ledus un sniega skulptūru festivālus pasaulē. Jelgavas un Latvijas vārds jau ilgstoši ieņem stabilu vietu starp tādām vadošām valstīm ledus mākslā kā Ķīna, Kanāda, ASV, Krievija.  

Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls Jelgavā ir kļuvis par lielāko šāda veida konkursu Ziemeļeiropā un lielāko ledus skulptūru izstādi Baltijā. Unikālais brīvdabas pasākums ziemas sezonā ir galvenais tūristu galamērķis Latvijā, kas pulcē tūkstošiem apmeklētājus, ne tikai no Latvijas bet arī no ārzemēm. 

Ledus tēlnieki Jelgavā ieradīsies 5. februārī un darbus turpinās līdz 10. februārim, savukārt apmeklētāji baudīt karnevāla gaisotni un apskatīt tēlnieku veikumu varēs no 10. līdz 12. februārim. Aicinām arī festivāla viesus piedalīties karnevāla gaisotnes radīšanā un pašiem tērpties maskās.

Apmeklētājus sagaida skulptūru spīdēšana un uguņošana, kā arī plaša kultūras un izklaides programma. Uz skatuves notiks ledus skulptūru veidošanas paraugdemonstrējumi, kuru laikā apmeklētāji varēs sekot līdzi tam, kā ledus bloki pārtop trauslās ledus skulptūrās.

 Piektdien, 10. februārī, notiks atklāšanas un apbalvošanas ceremonija, kurā tiks noskaidroti 19. Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla uzvarētāji, uzstāsies Roberto Meloni un vakara galvenais viesis – starptautisku atzinību guvušais dziedātājs no Lietuvas Ignas Pociūnas, labāk pazīstams kā “Daddy was a milkman”. 

 Sestdien, 11. februārī, apmeklētājus izklaidēs grupa “The Roop” no Lietuvas un Lauris Reiniks, savukārt svētdien, 12. februārī, uz Pasta salas skatuves kāps pašmāju indie roka grupa “CARNIVAL YOUTH” un JUSTS Sirmais.

 Gan sestdienas, gan svētdienas pirmā dienas puse tiks veltīta jaunākajiem pasākuma apmeklētājiem – radošā apvienība “Pasaku nams” piedāvās muzikālu rotaļu izrādi bērniem “Talantu meklējot!”, savukārt Liepājas ceļošais cirks “Beztemata” ir sagatavojis uzvedumus bērniem – “Brēmenes muzikanti” un “Alises piedzīvojumi Brīnumzemē”.

 Festivāla biļetes iepriekšpārdošanā līdz 9. februārim “Biļešu Paradīze” tirdzniecības vietās var iegādāties lētāk: pieejamas ģimenes biļetes, atlaides skolēniem, studentiem, pensionāriem, kā arī īpašas cenas Jelgavas skolēnu kartes un Jelgavas iedzīvotāju kartes īpašniekiem, pērkot biļetes Jelgavas Kultūras namā. Pasākuma dienās biļetes kļūs dārgākas.

 Starptautisko Ledus skulptūru festivālu rīko Jelgavas pilsēta.

 
Nav gaidāmo pasākumu