16. Baha kamermūzikas festivāls / Musica Antiqua Roma (baroka ansamblis), Riccardo Minasi (vijole, Itālija)

Rikardo Minasi dzimis Romā 1978. gadā. Viņš ir uzstājies gan kā solists, gan kā koncertmeistars ar Žordi Savalla (Jordi Savall) kolektīvu Le Concert des Nations, Accademia Bizantina, Concerto Italiano, Il Giardino Armonico, Al Ayre Español, Orchestra dell’Accademia Nazionale di S.Cecilia un Madrides Simfonisko orķestri. Mākslinieks sadarbojies arī ar Renē Žakoba (René Jacobs) Concerto Vocale, Ensemble 415, Luca Pianca, Viktoria Mullova, Albrecht Mayer, Christophe Coin un Reinhard Goebel.
Kā diriģents Rikardo Minasi strādājis ar Lionas Nacionālās operas orķestri un kori, Potsdamas Kammerakademie, Cīrihes Kamerorķestri, Balthasar Neumann Ensemble, Austrālijas Brandenburgas orķestri, L’Arpa Festante, Recreation – Großes Orchester of Graz, Atterseeakademie Orchestra, ansambli Resonanze, Eiropas Savienības Baroka orķestri (EUBO), Il Complesso Barocco, Holandes Baroka biedrību un Helsinku Baroka orķestri, kura asociētais diriģents viņš bija laikā no 2008. līdz 2011. gadam. Pēc Kenta Nagano ielūguma Rikardo Minasi uzstājās kā koncertmeistars Belkanto festivālā Noltonā (Knowlton) un kā vēstures konsultants sadarbojies ar Monreālas Simfonisko orķestri Kanādā. 2010. gadā mākslinieks strādāja Dortmundē kā diriģenta asistents, koncertmeistars, kurators un redaktors Vinčenco Belini operas Norma izdevumā ar Cecilia Bartoli un Thomas Hengelbrock. Sadarbībā ar Maurizio Biondi viņš gatavojas publicēt Normas kritisko izdevumu izdevniecībā Baerenreiter.
Kopš ansambļa il pomo d’oro dibināšanas 2012. gadā, Minasi ir tā diriģents ar saspringtu koncertu grafiku un jau īstenotiem augstvērtīgiem instrumentālās un opermūzikas ierakstiem.
Laikā no 2004. līdz 2010. gadam Minasi bija kamermūzikas profesors Palermo V.Belīni Konservatorijā, sniedzis vijoļspēles un orķestra diriģēšanas meistarklases Džuljarda mūzikas skolā Ņujorkā, Longi mūzikas skolā Keimbridžā (ASV) un Sibēliusa akadēmijā Helsinkos, Taipejas Ķīnas kultūras universitātē (Taivāna), Sidnejas Konservatorijā (Austrālija) Kuka rezidencē Čehijā, Cīrihes operā un Fjēzoles Mūzikas skolā. Kā žūrijas pārstāvis no Itālijas, viņš 2009. gadā piedalījās pretendentu noklausīšanās Eiropas Savienības Baroka orķestrim (EUBO). Minasi ierakstītās H.I.Bībera Rožukroņa sonātes (Rosenkranz Sonaten) tika nosauktas par 2009. gada albumu un nonāca līdz finālam Kannu Midem festivālā. 2013./14. gada sezonā mākslinieks diriģēja Il Matrimonio segreto Cīrihes operā, Karmenu Lionas Nacionālajā operā, Rinaldo Vīnes teātrī Theater an der Wien.
Viņa ieraksts Stella di Napoli ar Joyce DiDonato un Lionas operas orķestri tika nominēts 57. Grammy balvai kā labākais klasiskais vokālās mūzikas solo albums un saņēma balvu Diapason d’Or.

Musica Antiqua Roma, kuru 2007.gadā dibināja Rikardo Minazi (Riccardo Minasi) apvienojot redzamākos un talantīgākos jaunos mūziķus no daudzām valstīm, ieguva pieredzi solo, kamermūzikā un orķestra muzicēšanā.
Jau pēc pāris gadiem no dibināšanas sākuma ansamblis saņēma uzaicinājumu piedalīties tādos prestižos festivālos un koncertu sērijās kā Bologna festival, GOG of Genova, Ravenna festival, Birmingham early Music festival, Utrecht early music festival, Auditori of Barcelona, Caixa Madrid, Valencia, Festival de Divonne, Santiago de Compostela, Attersee festival, Potsdam Sanssouci Festival, Musica e Poesia a S.Maurizio, O Flos Colende in Florence. Bad Kissingen festival, Festival de Santander, Innsbruck festival, Teatro de El Escorial, un citos.
Ar Veračīni un Hendeļa Sonātēm albūmi tika ierakstīti zīmolā SONY DHM, un albūms ar nosaukumu “Corelli’s legacy” zīmolā Passacaille.
Starp 2011.un 2015.gadu ansamblim nebija aktivitātes, jo Rikardo Minazi vadīja orķestri “Il Pomo d’Oro” No 2016.gada Musica Antiqua Roma atkal atsāka savu koncertdarbību. Repertuārs aptver laiku no 1500.gada līdz 18.gadsimta sākumam un pateicoties stingriem un ilgstošiem šīs mūzikas pētījumiem ansamblis pievērš uzmanību ļoti plašai un daļēji aizmirstai 17.-18.gs.romāņu mūzikai.

 
Nav gaidāmo pasākumu